Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na ploché bříško? Odvodňující dietou!

20. 1. 2011

Jak na ploché bříško? Odvodňující dietou!

Snad každá žena touží po dokonalé postavě bez zbytečných kilo navíc a špíčků v oblasti bříška. Právě ploché bříško je to, po čem snad každá žena touží. Dosáhnout toho, ale nemusí být příliš složité. Jen je třeba určit, jaký typ diety je pro vás ten pravý.

 

A zda je vaše bříško opravdu větší vlivem přebývajícího tuku, anebo, což vás možná překvapí, je jeho plnější tvar způsobem zavodněním.

Než začnete držet dietu anebo pravidelně provádět cviky na posílení břišních svalů, měla byste zjistit, co je vlastně příčinou vašeho většího bříška. Poznat to můžete vcelku snadno samá.

Tuky anebo voda?
Ženy, které trpí širším pasem, by se daly rozdělit do dvou skupin, na základě toho, co je příčinou jejich většího bříška. Pokud jste typ ženy, která má k obezitě sklony, ať už dědičné anebo třeba ze zdravotních důvodů (po úraze, díky užívání různých léků, omezená možnost pohybu), je pravděpodobné, že i bříško je silnější vlivem uloženého tuku. Je-li vaše celé postava silnější, je to prakticky jasné.



Takovýmto ženám se na bříšku rýsují klasické vlny „mišelinky“. A to nejen když se třeba sehnou, ale i když sedí anebo, v pozdější fazi, i tehdy, když normálně stojí. Bříško je zkrátka rozčleněno.

Vedle toho je zde ale také poměrně velké procento žen, kde za jejich větším bříškem nestojí tuky anebo špatná strava, ale nadměrné zavodnění organismu. Je-li vaše bříško silnější vlivem vody, poznáte to snadno na první pohled. Jste-li štíhlé postavy, máte štíhlé nohy i paže a jediné, co na vašem těle má jaksi větší rozměr, je bříško, pak věřte, že jste to přesně vy. Trpíte nadměrným zavodněním. Zde není vhodné říkat, že jste silnější postavy anebo máte tlustý pas. Přesnějším výrazem je, že máte bříško „nafouklé“. Kůže je napnutá a bříško vypadá jako byste byla na počátku těhotenství.

Na tuky pomůže cvičení a dieta
Pokud patříte do první kategorie žen, a vaše bříško je větší vlivem tuků, cvičení a klasické dietě se bohužel nevyhnete. „Doporučuje se změnit jídelníček a začít pravidelně cvičit. Na sestavení jídelníčku je nejlépe oslovit profesionálního dietologa a jeho pokyny striktně dodržovat. A pokud jde o zmiňovanou vodu, můžete očekávat, že v dietním jídelníčku budou chybět třeba druhy velmi šťavnatého ovoce, citusy, banány a také ananas. Dietolog vám doporučí pít čistou vodu a nápoje rozhodně neperlivé. Na druhou stranu se nebraňte kávě a výrobkům obsahujícím kofein. Ten totiž odvodňuje organismus a pomáhá spalovat tuky,“ vysvětluje dietoložka Pavlína Kuchaříková.




A pokud jde o cvičení, doporučují se posilující cviky na bříško i celkové kondiční cvičení, při kterém se hýbe celé tělo. Nebojte se chodit pravidelně běhat, jezdit na kolečkových bruslích anebo třeba lyžovat či bruslit i v zimních měsících. Na dietu se nedoporučuje plavání, při kterém se díky ledové vodě organismus chrání tím, že se mírně obaluje tukovou vrstvou. Pro ploché bříško se nedoporučují ani cviky, při kterých zůstávají břišní partie nehnuté, takže například jízda na kole není zrovna vhodná.

Na „nafouklé“ bříško pomůže káva
A pokud jste se zařadila spíše do skupiny žen, které mají větší bříško vlivem nadměrného zavodnění, pak si můžete tak trochu oddychnout. Dieta totiž pro vás není to pravé. Po dietě by vám bříško sice na čas „splasklo“, ale během několika málo dnů by se zase vrátilo do svých původních rozměrů.

Jestli se vám bříško zvětšilo v poměrně krátké době, řekneme během několika dnů až jednoho měsíce, je možné, že na vině je špatná voda. Nezačala jste v poslední době pít jinou vodu než dosud? Nekupujete jiný druh balených vod anebo nezačala jste holdovat pitné vodě z kohoutku? Přestěhovala jste se do jiného bytu? Pokud si na nějakou z těchto otázek odpovíte kladně, je to téměř jasné. Vaše bříško se v posledních dnech změnilo, protože jste citlivá na změnu vody, kterou pijete. Nejlepším řešením je návrat k původnímu druhu vody, na který jste zvyklá.

Jestli toto není váš případ, zvolte jinou variantu odvodnění bříška. Pijte více kávy, jezte hořkou (sedmdesát pěti a více procentní) čokoládu. Případně pijte hořké kakaové nápoje. Tyto všechny složky napomáhají odvádění vody z těla. A vy díky tomu můžete dostat své bříško do původních sexy tvarů. „Pít byste měla jen kvalitní vodu a nápoje bez bublinek a bez cukrů. Káva je na odvodnění doslova výborná. Ideálně neslazená, bez smetany, ale s mlékem,“ říká dietoložka Kuchaříková.

Cukry můžete, sycené nápoje ne
Pokud jde o jídelníček, máe povoleno praktick všechno. Vaše větší bříško totiž neí způsobeno vrstvou tuku. Proto si můžete v klidu dopřát k obědu třeba i svíčkovou nebo třeba váš oblíbený steak. Po obědě ale nezapomeňte na šálek kávy. Z nápojů bystě měla, alespoň dočasně, vyřadit alkoholické nápoje a sycené limonády.