Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokrmy s masem a přece bez masa

20. 1. 2011

Pokrmy s masem a přece bez masa

Zapřisáhlí jedlíci masa z receptů postrádajících alespoň uzeninu moc nadšení nejsou. A právě pro ně jsme připravili pár „navoněných“ receptů, kde je maso zastoupeno jen v malé míře tak, aby jídlo bylo zdravé a snadno stravitelné...

 

Kapustičky po indicku
700 g růžičkové kapusty, 600 g brambor, 200 g moravského uzeného, 4 vejce, 200 g sladké smetany, sůl, pepř, 1/2 lžičky kari, špetka muškátového květu, 200 g strouhaného eidamu.
Kapustu dusíme v mírně osolené vodě asi 20 minut. Brambory pokrájíme na kousky a uvaříme. Obojí slijeme, dáme okapat a smícháme. Uzené maso nakrájíme na nudličky a vmícháme do brambor s kapustičkami. Vše navrstvíme do vymaštěné zapékací mísy, osolíme, opepříme, okořeníme kari a mletým muškátovým květem a zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou. Nastrouhaným sýrem pokrm posypeme a zapékací mísu vložíme do trouby asi třicet minut.




Houbový nákyp se sójovým masem
200 g sójového masa (nudličky), 4 žemle, hrst sušených hub, 2 šálky smetany, 5 vajec, 3 lžíce tuku, cibule, pepř, sůl, 2 lžíce sekané petrželky, kostka masoxu, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání zapékací mísy.
Sušené houby přes noc namočíme a druhý den uvaříme do měkka. Sójové maso propláchneme studenou vodou a povaříme asi deset minut ve vývaru z masoxu. Žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme smetanou rozšlehanou se žloutky, přidáme na části tuku osmaženou nakrájenou cibuli, pepř, sůl, petrželku a nakonec přidáme sójové maso a vychladlé nakrájené houby. Zlehka promícháme se sněhem z bílků. Směs rozetřeme do vymazané a vysypané zapékací mísy. Na povrch dáme kousky tuku a asi čtyřicet minut zapékáme ve vyhřáté troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuřecí saté
400 g kuřecího masa, cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky kari, sůl, 2 lžíce oleje, 3 lžičky pokrájených arašídů, půl lžičky citrónové kůry.
Maso nakrájíme na menší kousky a smícháme s rozkrájenou cibulí a česnekem, kořením a olejem. Necháme odležet dvě hodiny v chladu, pak osolíme a zprudka opečeme na oleji na pánvi. K pokrmu podáváme misku pokrájených solených arašídů a kokosové mléko, které připravíme ze strouhaného kokosu a neslazeného kondenzovaného mléka. Oboje smícháme v takovém poměru, aby mléko bylo husté jako šlehačka. Podáváme s rýží.

Zapékané papriky s nádivkou
4 velké papriky, 2 rajčata, 1/4 hlávky kapusty, cibule, stroužek česneku, 100 g měkkého salámu a tvrdého sýra, 3 lžíce oleje, vejce, 2 dl kysané smetany, sůl, pepř.
Nadrobno nakrájenou kapustu zvolna bez vody dusíme na zpěněné cibulce a na troše oleje, přidáme na kostičky nakrájený salám, česnek utřený se solí a pepř. Papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semen a naplníme směsí. Navrch položíme kolečka rajčat a papriky vložíme na zapékací misku vymazanou tukem. Povrch paprik překryjeme směsí strouhaného sýra, smetany a vejce a dvacet minut zvolna pečeme. Před podáváním papriky zapečeme na vyšší stupeň, aby se vytvořila zlatavá kůrka. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.



Pórkový nákyp
4 větší pórky, 100 g šunky, 3 vejce, žloutek, 1/8 l zakysané smetany, 1/8 l kyselé smetany, 50 g strouhaného sýra, sůl, pepř, špetka cayenského pepře a mletého muškátového oříšku, máslo na vymazání formy.
Zakysanou a kyselou smetanu, vejce, žloutek, sýr, pepř, sůl, muškátový oříšek a cayenský pepř rozšleháme. Do zapékací misky nebo formy rozložíme na špalíčky nakrájený a povařený pórek, posypeme nahrubo nasekanou šunkou a zalijeme rozšlehanou smetanovou směsí. Nákyp pečeme v předehřáté troubě asi čtyřicet minut a podáváme s vařenými brambory, nebo při redukční dietě jako samostatný pokrm.

Zapečené kysané zelí
700 g kysaného zelí, 250 g brambor, 300 g rajčat, cibule, stroužek česneku, majoránka, 100 g ementálu, 75g oříšků kešu, zakysaná smetana, 2 vejce, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, lžíce másla, plátek šunky.
Zelí pokrájíme, dáme do mísy, brambory nastrouháme a smícháme se zelím. Rajčata
oloupeme (nebo použijeme loupaná z konzervy) a nakrájíme na kostičky. Cibuli, majoránku a česnek jemně nasekáme, sýr nastrouháme a oříšky umeleme. Všechny připravené přísady zamícháme do brambor, přidáme smetanu, vejce, osolíme, opepříme, důkladně okořeníme muškátem a promícháme. Směs naplníme do vymaštěné formy a na uhlazený povrch rozdělíme kousky másla, posypeme nadrobno nakrájenou šunkou a pečeme při 200°C zhruba třičtvrtě hodiny.